Cercar en aquest blog

diumenge, 18 de gener del 2009

"Na Tònia de la Sala"


Hola amics , avui dedicarem la nostra publicació a n`Antonia Gomila , més coneguda com na Tònia de la Sala (Maó ) o na Tònia sa cosidora (Sant Lluis) .

Na Tònia era una persona molt vinculada al món dels gegants , va començar la seva relació amb els gegants de Maó ja que la seva familia vivien a l`Ajuntament de Maó , va començar ajundant a vestir en Tomeu i na Guida i al final va acabant fent-lis uns vestits nous .

La seva següent intervenció va ser , amb en Lluis i na Maria , gegants de Sant Lluis , que va ser quan va començar a tenir relació amb la nostra colla. Era l`any 1989 quan van arribar els gegants de Sant Lluis i a la vegada s`estaven construint en Quicus i na Quica i van anar a mirar com na Tònia feia els vestits . Allà va començar una relació d`amistat que amb els anys va anar a més . Llavors na Tònia juntament amb la seva germana Margarita participarien en la construcció , al igual que alguns membres de la nostra colla , dels gegants d`INSERSO que van ser estrenats al 1997 , seguidament tornaria a fer un altra vestit que tornaria a ser per Sant Lluis , per la estimada fiola dels nostres gegants , na Tecla estrenada el juny del 1998.

Llavors na Tònia va fer les reixetes de les finestres dels nostres gegants avis que les van estrenar al 1999 .

A Sant Lluis participava en quasi totes les festes , i a nosaltres sempre ens rebia amb els braços oberts , tenim grans records d`ella.

Na Tònia ens va deixar el mes de gener del 2002 , i desde la nostra colla , li vam voler fer un homenatge i durant el pregó de festes de Sant Gaietà 2002 , es va presentar na Tònia de la Sala , una geganta que seria l`acompanyant d`en Toni es saig .

Amb ella vam fer un homenatge a na Tònia , amb una serie de gloses , recordant a n`Antonia Gomila .

Al 2005 el rostre de la geganta seria remodelat , amb el vist i plau de la familia , per a que no sols portés el nom de na Tònia , sino que també portes el seu rostre .

En la imatge trobem , una fotografia antiga de na Tònia amb la qual es va basar el bust de la geganta.