Cercar en aquest blog

dissabte, 28 de febrer del 2009

Un poc d`història (segona part)




L`avi Perico i s`àvia Aguedet al 1994


L`any següent es va fundar la colla de geganters de Maó , que desde llavors és qui cuida i treu al carrer els gegants de la ciutat de Maó . Alaior seguiria el mateix camí i a finals de l`any 1993 estrenaria la colla de geganters.Seguidament al mateix poble de Llucmaçanes van neixer l`avi Perico i s' àvia Aguedet , uns gegants totalment diferents als existents a l`illa . Aquell mateix any apareix la colla de geganters de Sant Lluis.


Na Tecla l`any 2005


Llavors van apareixer els gegants d`IBAS construits per els mateixos socis del club , que van ser batejats com a Pere i Gràcia , i van ser estrenats al 1997, que desde la seva presentació , són portats per la colla de Maó. Aquell mateix any per Sant Jordi es va presentar la colla de geganters d`es Castell.Després tenim l`aparició de na Tecla al 1998, una filleta petita que acompanyaria els gegants de Sant Lluis , construida apartir d`un capgrós .


En Llorenç i na Eulalia l`any 2008


Al 1999 apareix sa princeseta de Llucmaçanes que sortiria amb els 4 gegants existens .Al 2000 s`estrenen 2 nous personatges , un a Sant Lluis , que tindria poca vida. Ell es deia Joanet i al igual que la seva companya estava fet apartir d`un capgros.L`any 2001 per celebrar el desè aniversari de la colla de Llucmaçanes , es va presentar en Toni es Saig , un gegant vestit amb l`uniforme de gala de la guardia municipal de Maó .

En Pere i na Gràcia junt amb en Tomeu i na Guida durant les
festes de Gràcia 2008



La seva parella, na Tònia de la sala arribaria l`any següent , com homenatge a n`Antonia Gomila .Aquell mateix any s`estrenaria la colla Queta, amb el seu gegant Mimo , un pallaso molt original , realitzat a Terrassa .


En Mimo de la colla Queta


L`any 2003 arribarien els primers gegants de carnaval , realitzats per la colla de Llucmaçanes , aquests representarien un rei o una reina.Al 2004 arribarien dues noves gegantes de Carnaval , també de la colla de Llucmaçanes , aquestes serien , la bruixa Gorguina i na Xisca , estrenades a la rua de carnaval d`Alaior.


La familia de gegants de Llucmaçanes l`any 2008


Un altre que arribaria aquell any , seria la recuperació de n`Abu Umar , aquesta vegada per part de la colla de Llucmaçanes .L`any 2005 la comparsa de carnaval de Llucmaçanes integraria un nou membre , en Xim un bufó , que seria estrenat als carnavals de Maó juntament amb la resta de figures carnavaleres. Gegants de Carnaval de Llucmaçanes

Durant aquell mateix carnaval a la ciutat de Maó es va estrenar un nou presonatge , s`àvia Corema , una geganta que sortiria unicament durant les 7 setmanes de corema , perdent cada dissabte un peu . Un ritual que es realitza cada any amb un gran èxit. Hi ha que dir que l`any 2005 la colla de Maó es va fer carreg oficialment d` en Martí i na Maria gegants d`es Mercadal.


S`àvia Corema estrenada al 2005


Aquell mateix any la colla de Llucmaçanes va realitzar un gegant , per celebar el quart centenari del Quixot , tot i que la seva funció era sols existir durant un dia .La familia de Llucmaçanes no para de créixer , al 2006 durant les festes de Llucmaçanes , es va estrenar una parella nova de gegants , en Joan i na Rita .

En Jaume i na Roser l`any 2008


L`any 2007 un nou personatge arribaria a Sant Lluis , en Doraemon , construit pels mateixos membres de la colla de geganters de Sant Lluis.


En Xec estrenat dia 1 de Maig del 2008


Els últims en arribar han estat en Xec al poble d`es Castell , com homenatge al pintor Francesc Calvet i ja per acabar , en Yurca , un gegant realitzat per els veïns del cami d`es Castell de Maó , com homenatge a n`en Yurca.




En Yurca estrenat dia 28 d`Agost





Els actuals Lluis i Maria , gegants de Sant Lluis.





En Martí i na Maria en el seu estat actual.