Cercar en aquest blog

diumenge, 24 de maig del 2009

Celebracions

Quan ja s`està apropant l`estiu , i les sortides de gegants estan apunt de començar , avui recordarem uns fets que aquest any compleixen 10 anys.


L`any 1999 va ser un any molt especial per els nostres gegants , l`avi Perico i s'àvia Aguedet van apareixer als cupons de la O.N.C.E. del dia 15 de juriol . Per la nostra colla va ser tot un orgull que es triesin els nostres gegants juntament amb en Llorenç i na Eulalia d`Alaior , que surtirien dia 9 d`Agost , representant els gegants de les Illes Balears , en la colecció "Gigantes de España" organitzada per la O.N.C.E. amb la col.laboració dels geganters de Vallgorguina.


Molta va ser la gent que va comprar els cupons aquell dia , més que per els diners que podien tocar era per que , sortien uns personatges molt estimats per sa gent de Menorca , tot i que si hagués tocat el premi , l`alegria hauria estat molt més gran. Però per la nostra part , els cupons ja ens havia tocat , per nosaltres era un orgull que els nostres gegants sortisin .


Un altra fet que marcaria aquell any seria que , els nostres gegants a petició de l`Associació de veïns de Llucmaçanes sortiguesin el dia del pregó , ja que l`any anterior estava programada la seva aparició , pero degut al mal temps , el pregó es va realitzar dins l`església de Sant Gaietà , i els gegants van quedar a resguard .


Per tant podem dir que aquest any fa deu anys que els nostres gegants participen en l`acte del pregó de festes . Però recordant aquell primer any , direm que sempre serà un gran record , ja que hi havia una sorpresa per la colla i per els gegants , però primer farem una petita explicació ja que a Llucmaçanes no es realitza sols el pregó de festes sino que es fa un homenatge a alguna persona o persones que durant aquell any hagin destacat , és com un premi , i es diu "Llucmaçaner de s`any" , doncs ja tenim els nostres gegants , tan en Quicus i na Quica com l`avi i s`àvia exposats una parella a cada costat de la pista , i arriba el moment del "llucmaçaner de s`any" i molt gran va ser la nostra sorpresa quan van començar a fer una glossa que parlava sobra una parella de gent gran del poble , del qual n`estaven molt orgullosos , i finalment van dir:


"els llucmaçaners de s`any 1999 , l`avi Perico i s' àvia Aguedet "


Tots els membres de la colla ens vam mirar , no sabiem que fer , pero ens reclamaven a la tribuna i volien que els gegants també s`apropesin , i es que hi havia una placa conmemorativa i dues medalles , la placa era per la colla , i les dues medalles , per els dos gegants , així va ser que com a dos guanyadors de jocs olimpics , els nostres gegants es van ajupir per a rebre de mans del president les dues medalles.


Els gegants van quedar exposats durant tot l`acte del pregó i al final de l`acte , quan la desapareguda Banda Nura va interpretar l`himne a Llucmaçanes , els 4 gegants van ballar , sobretot els dos avis que volien agrair a tot el poble tan gran reconeixement .