Cercar en aquest blog

dijous, 27 d’agost del 2009

20 anys d`en Lluis i na Maria

Bones avui la nostra publicació va dedicada a nen Lluis i na Maria , gegants de Sant Lluis , que aquest any cumpleixen el seu xxè aniversarí.

Va ser l`any 1989 quan l`Ajuntament de Sant Lluis va adquirir ,la seva primera parella de gegants . Aquests van venir de Saragossa , més concretament d`Aragonesa de Fiestas , una empresa que es dedica a realitzar gegants i capgrosos i altres estris de festes.

La parella de gegants va costar 297.696 pesetes , sense vestir.

La roba va anar a càrrec de n`Antonia Gomila (na Tònia sa cosidora o na Tònia de la Sala , com tots la coneixiem) i els i va fer uns magnifics vestits de pagesos del segle XVIII.

Una altre persona que també va colaborar va ser na Joana Preto (sa peluquera) que va cedir la seva tornella de cabell natural per a que na Maria tingués la seva tornella.

Així va ser com les festes del 1989 es van estrenar aquesta gran parella , que va cautivar a tot un poble . Els gegants van ser portats per en Paco i en Jaume Cardona , dos germans veïns del poble , que els van fer ballar per tots els carrers del la població .

Hi ha que dir que en Lluis i na Maria van haver d`esperar poc temps a sortir de Sant Lluis , ja que ha pocs dies de la seva estrena , van participar a les festes de la Mare de Déu de Gràcia , juntament amb la resta de gegants menorquins.

Un any molt especial per ells va ser l`any 1994 , ja que els fillets de l`escola els i van escollir els noms per votació popular de Lluis i Maria, i també naixeria la seva propia colla de geganters.


En Lluis i na Maria van passar vaires vegades per taller , destacant les restauracions de l`any 1998 i de l`any 2001.

En Lluis i na Maria han ballat sempre amb diferentes bandes de musica fins que el 2007 es va formar la colla de grallers de la propia colla que els acompanya en tot moment alla on siguin aquest grans personatges .

Aquell mateix any , en Lluis i na Maria es van despedir del seu poble , i van donar pas a una nova parella de gegants que reprodueixen als antics Lluis i Maria , però amb una estructura i cos molt més lleugers que els originals , per facilitar el seu transport als geganters.




Així va ser com durant la nit pregonera de l`any 2008 , van reapareixer els nous Lluis i Maria construits a la mateixa empressa que els originals gegants , que avui per avui resten guardats en alguna dependendia municipal , esperant poder algun dia tornar a veure la llum del sol.